גולשים יקרים! האתר בהרצה, כלל האישורים התקפים עלו לאתר, מקווים להשלים את התוכן החסר בהקדם - עימכם הסליחה.

אודות

מידע כללי 

מכון צומת "צוותי מדע ותורה" הינו מרכז לאומי שייעודו להתאים את המציאות הטכנולוגית של ימינו לאורח חיים יהודי על פי ההלכה. הוקם בשנת תשל"ז (1977), המכון פעיל ב-7 תחומים מרכזיים לפיתוח פתרונות לבעיות יומיומיות בתחומי המפגש בין הלכה לטכנולוגיה, במרחב הפרטי והציבורי במדינת ישראל.

מכון צומת היה מפעל חייו של הרב ישראל רוזן ז"ל, שעמד בראש המכון מיום הקמתו ועד סמוך לפטירתו בשנת 2017. הרב מנחם פרל משמש בתפקיד ראש המכון מאז ועד היום.

מכון צומת ממוקם בישוב אלון שבות בגוש עציון ומונה כיום למעלה מ20 עובדים.

חזון המכון

מכון צומת משמש מרכז לאומי מוביל בו נפגשים אנשי הלכה ומומחי טכנולוגיה על מנת להתאים את המציאות הטכנולוגית המתחדשת לחיים הלכתיים של כל יהודי בארץ ובעולם

תחומי פעילות

לא צריך לוותר על הטכנולוגיה כדי לקיים את ההלכה. מדי יום ויום, מכון צומת פותר בעיות הלכתיות-טכנולוגיות על פני שבעה תחומי עשייה מובהקים:

  1. "תו תקן הלכתי" למוצרים ומכשירים טכנולוגים: מכון צומת מנפיק אישורים הלכתיים ומספק לצרכנים מידע חשוב ביותר טרום רכישה.
  2. "בית יהודי חכם": מכון צומת מוביל את המעבר לבנייה טכנולוגית על פי ההלכה. כדי שכולנו נהנה מבתים חכמים שגם מסייעים לדיירים לשמור שבת ולכל הפחות לא גורמים לחילול שבת.
  3. התקני שבת בהתאמה אישית: מהנדסי מכון צומת מייצרים פיקודי שבת למגוון של מוצרים. בנוסף כדאי לדעת כי המכון קיבל הכרה ייחודית ממשרד התרבות בתור "מכון מחקר יישומי" והוא נתמך על ידי הרשות לחדשנות.
  4. "תחומין": אחת לשנה מכון צומת מוציא לאור את כתב העת התורני המוביל בישראל, הבמה המרכזית לבירורי הלכה במפגש בין היהדות לבין המודרנה. במהלך השנה המכון מפרסם דרך קבע מאמרים ובהם מחקרים ודיונים הלכתיים שבוצעו בין כותלי המכון, עבור ציבור הרבנים ועבור הציבור הרחב.
  5. מרכז הדרכה שוקק חיים: מכון צומת מקיים במרכזו באלות שבות מגוון של סדנאות, פעילויות חוויתיות, הדרכות וסיורים לאנשי מקצוע, תלמידים ומורים, רבני קהילות ומשפחות החוגגות בר/בת מצווה. פעילויות רבות מתקיימות גם באופן מקוון דרך האינטרנט.
  6. ייעוץ וליווי: מכון צומת מסייע למוסדות שלטון וארגונים גדולים להתוות מדיניות המאפשרת את שמירת ההלכה בעולם של טכנולוגיה מתקדמת. אנשי המכון עובדים עם צה"ל, שירות בתי הסוהר, בתי חולים מרכזיים, בתי מלון ועוד. בנוסף, כדאי לדעת כי רבני המכון עונים כדבר שבשגרה לעשרות רבות של פניות מדי שבוע, בנושאי בירור הלכה ספציפיים בנוגע למוצר מסוים, וגם בנושאים כלליים.

עובדי מכון צומת מתייעצים כדבר שבשגרה עם הרב יעקב אריאל, תלמידו הגדול של הרב שאול ישראלי זצ"ל, ועם רבנים מובילים נוספים העוסקים במפגש בין ההלכה לבין החיים המודרניים, כגון הרב אשר זליג וייס, הרב אביגדור נבנצאל, בעל 'אורחותיך למדני', הרב בנימין חותה, הרב הרשל שכטר והרב דב ליאור.

שלוחים למקום

עובדי מכון צומת אינם רק מומחי תוכן המסורים לעבודה מקצועית ומיומנת. בראש ובראשונה פועמת בליבם רוח השליחות, לעזור לכל יהודי ויהודיה בארץ ובעולם ליהנות מברכת הטכנולוגיה בד בבד עם שמירה קפדנית על מצוות והלכות.

תורת צומת

מכון צומת רואה את ההלכה כמכוונת את דרכו של עם ישראל בכלל ושל היהודי כפרט, בכל אורחות חייו. ההלכה נוגעת לכל פרט מחיי המדינה היהודית ולכל מעשה של כל יהודי, גם בן התרבות המודרנית והטכנולוגית. מאז ומתמיד ראה מכון צומת ברב שאול ישראלי, תלמידו הגדול של מרן הראי"ה קוק, כמבסס שיטת ההלכה בחיי המדינה היהודית.

מכון צומת מחויב לזרם ההלכתי המרכזי, הרחב ביותר בציבור הדתי. המכון רואה בטכנולוגיה כמתנה מהבורא ולא כמפריע, ומשתדל לשלבה בחיינו במסגרת ההלכה לכתחילה. השיטה ההלכתית המנחה את מכון צומת בכל הקשור לטכנולוגיה, הוא שיטתו של הרב שלמה זלמן אוירבך ותלמידיו. את דרכו של המכון התווה מייסדו, הרב ישראל רוזן זצ"ל.

כל מכשיר דורש היכרות מעמיקה, הן מהזווית הטכנולוגית והן מזווית תרבות השימוש בו. רבנים המעורים היטב בפרטים אלה הם אלה שיכולים להכריע להיתר ולאיסור, שכן לעיתים הכרה מעמיקה דורשת מחקר ותחקור במשך עשרות שעות ויותר, מה שאין ביכולתו של כל רב להקדיש לכך. במכון צומת פועלת מחלקת מחקר הלכתית עם ת"ח המנוסים בתחומים אלו. בסיומו של הבירור, ראש המכון מאשר את המוצר. מקצת המוצרים, בהם נעשה שימוש בכלל הלכתי מחודש, המכון מביא לאישורו הבלעדי של הרב יעקב אריאל.

בדיקה

  1. בדיקה
  2. בדיקה