מכון צומת עוקב אחרי התפתחות טכנולוגיות מתקדמות ובוחן את ההיבטים ההלכתיים הנוגעים ליישום טכנולוגיות אלו בחיי היומיום. אנו שמחים להציג בפניכם, תקציר ממאמרו המרתק של חבר צוות המחקר ההלכתי, הרב מנשה צימרמן, שעתיד להתפרסם בע"ה בכרך הקרוב תחומין (כרך מה) בתחילת חודש סיון – ממשקי מוח-מחשב בשבת.
עד לאחרונה, הרעיון של הפעלת מכשירים בכוח המחשבה בלבד נראה כמו מדע בדיוני. אך כיום, בזכות התקדמות הטכנולוגיה, ממשקי מוח-מחשב (BMI – Brain-Computer Interface) מאפשרים לאנשים עם מוגבלויות לשלוט בהתקנים חשמליים באמצעות אותות מוחיים בלבד, ללא צורך בתנועה פיזית.
כיצד זה עובד? חיישנים המוצמדים לקרקפת או מושתלים במוח מזהים דפוסים חשמליים בפעילות הנוירונים, ומתרגמים את כוונת האדם לפקודות דיגיטליות. אותן פקודות יכולות להפעיל מחשבים, כיסאות גלגלים, גפיים תותבות מתקדמות ואפילו מכשירים ביתיים.
האם ניתן להשתמש בטכנולוגיה זו בשבת? כאן עולה שאלה הלכתית מרתקת: האם הפעלת מכשיר באמצעות מחשבה בלבד נחשבת למעשה? מצד אחד, אין כאן תנועה פיזית ממשית, וממילא נראה שאין כאן מעשה מלאכה גמור. מצד שני, האדם הוא היוזם והפועל, ורצונו מתורגם ישירות לפעולה טכנולוגית מוחשית
האם מצאנו לכך מקבילה במקורות? אחד המקורות המעניינים העוסקים בכך מופיע במדרש על המן שאכלו אבותינו במדבר (מכילתא, שמות טז, ד). מדברי המדרש עולה שבישול המן לשבת היה חייב להיעשות ביום שישי למרות שבישולו היה נעשה על ידי מחשבה בלבד, ללא צורך בהבערת אש. מכאן ניתן ללמוד, לדעת חלק מהפוסקים, שגם כאשר פעולה מתבצעת ללא תנועה פיזית, אם היא תוצאה ישירה של רצון האדם – היא עלולה להיחשב למעשה גמור. אולם מכיוון שישנם פירושים רבים לפסוק הנדרש במכילתא הנ"ל, קשה להביא מכאן ראיה ברורה.
הרב ישראל רוזן זצ”ל, מייסד מכון צומת, במאמרו בתחומין (טו, עמ' 378) כותב: “ובעמדי בזאת לפני הרש”ז אוירבך זצ”ל, הזכיר בנדון זה, דאין מפרישין תרו”מ בשבת, משום דמיחזי כמתקן, והרי תרומה ניטלת באומד ובמחשבה! ומשמע דמחשבה כמעשה לענין שבת”.
אמנם בשמירת שבת כהלכתה (סימן כ, הערה קב) כתב בשם הרשז"א שאיסור עשיית מלאכה בשבת על ידי מחשבה הוא גזירה מיוחדת רק לעניין תרומות ומעשרות. אך יתכן שהדברים שם אמורים במקרה בו אין תוצאה במציאות הפיזית הנראית לעין, אלא רק השפעה על הגדרות הלכתיות (כגון טומאת כלי או מוקצה, התלויים במחשבת האדם).
מכון צומת בוחן לעומק את ההתפתחויות הללו ומנתח את השלכותיהן ההלכתיות, תוך התייעצות עם גדולי הדור. האם בעתיד נוכל לראות טכנולוגיה זו משולבת בהתקנים כשרים לשבת עבור חולים? האם יהיה מותר להשתמש בטכנולוגיה זו לשם ענייני נוחות בבית הפרטי? האם יש לאסור מצד אווירת השבת? ההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום עשויות להשפיע על חיינו בצורה משמעותית, והדיון ההלכתי בתחום זה טרם נגמר.
למידע נוסף והדגמות חיות של טכנולוגיה זו, ניתן לצפות בקישורים הבאים: כתיבה על ידי BCI : https://www.ted.com/talks/tom_oxley_a_brain_implant_that_turns_your_thoughts_into_text ,
הנעת כיסא גלגלים ממונע ע"י BCI: https://www.youtube.com/watch?v=QHdBINrZMPA ,
סרטון של נוירולינק: https://www.youtube.com/watch?v=rsCul1sp4hQ&t=44s.