נסיון

מידעון מכון צומת – גליון #8

בפתח המידעון 

שלום רב – קוראים יקרים!
הכנו עבורכם גם הפעם גיליון גדוש בחידושים ועדכונים מפעילות המכון בימים אלה.

  • שדרוג אישורי צומת למוצרים שונים – במדור עדכונים וחדשות.
  • מכונת אספרסו בשבת -עדכון לספר צומת.
  • הפעלת מכונת שטיפת רכב בשבת, ברזים חכמים ומשאבת מים בקרוון – במדור השו"ת.

מלכות בית דוד

אנו קוראים ביום העצמאות את ה"הפטרה" של יום העצמאות: "עוד היום עוֹד הַיּוֹם בְּנֹב לַעֲמֹד יְנֹפֵף יָדוֹ הַר בית בַּת צִיּוֹן גִּבְעַת יְרוּשָׁלָ͏ִם" (ישעיה י,לב – יב,ו).
ויש לשאול: האם "מדינת ישראל" ו"משיח בן דוד" – זה שני דברים שונים, מלכות אנושית תחילה – מדינת ישראל, ואחרי זה תגיע מלכות אלוקית – משיח בן דוד, כפי שכותב המהר"ל (בספרו "נצח ישראל"), או שבמהות זה דבר אחד? ובלשון אחרת, אנו שרים "התקווה" ואחרי זה "אני מאמין". האם אלו שני שירים שונים, או ששניהם דבר אחד?
לי אישית נראה, שלמרות שלפי המבט הפשוט זה שני דברים שונים: מלכות דוד עוד לא הופיעה, ואין לנו עדיין מלך מבית דוד – אבל באמת זה כן אותו דבר. המלכות שלנו היא התחלה של מלכות דוד. שהרי, אנחנו קוראים בהפטרה של יום העצמאות על משיח בן דוד שיבוא, מה הוא יעשה וכו'. ואם זה לא קשור אלינו, אנחנו לא נמצאים שם ורק מצפים לזה, אז למה אנחנו קוראים ביום העצמאות על מלכות בית דוד שתהיה?
לכן נראה לי יותר נכון, שמדינת ישראל היא התחלה של מלכות בית דוד. זה לא יהיה בבת אחת, מ-0 ל-100. תהיה פה מלכות ומדינה, ולאט לאט, בבחירות הכלליות של שנת תש"צ ייבחר איש מזרע דוד לראש הממשלה. זה כמו הגאולה. אנחנו אומרים שאנחנו ב"אתחלתא דגאולה". ויש להבין – או שיש גאולה או שאין גאולה?! אלא, "אתחלתא דגאולה" פרושו הוא, שהגאולה היא תהליך. וכך גם לגבי מלכות בית דוד, אנחנו נמצאים בתוך מלכות בית דוד, ההולכת ונבנית ומופיעה.
מלכות בית דוד היא כבר בת 78 שנה. היא עוד לא בשלמותה, אבל היא כבר לא ילדה קטנה, היא כבר גדולה. ואנחנו מחכים שהיא תופיע בשלמותה, בשיא גודלה.

בימים אלה, תחילת ימי אייר, במציאות מורכבת של אור וחושך המשמשים בערבוביה, מחד ניסיונות בלתי פוסקים של אויבינו מכל הגזרות לפגוע במדינת ישראל ככל שיוכלו, ומאידך אנחנו חוזים בפלאי הגבורה של הצבא, כוחות הביטחון והעם כולו – על משפחותיו, ילדיו וזקניו – המגלים חוסן ואופטימיות בתוך כל הקשיים. מתוך כך משתקפת בבהירות חדה עומק הישועה – גשמית ורוחנית כאחד – בתקומתה ועצמאותה של מדינת ישראל.
במטבע הברכה לשלום המדינה אנו מתארים את מדינתנו כ"ראשית צמיחת גאולתנו". האם משום שאנו מצפים בהמשך לישות אחרת ושונה? המהר"ל, בספרו "נצח ישראל", פרק ג', מסביר כי הראשית הינה הנקודה היסודית שבה כלולים כל הפרטים אשר יצאו לפועל בהמשך. במובן זה, מדינת ישראל הינה תמצית חזון הגאולה, הכוללת את החיים בארץ ישראל, ריבונות ומשילות בכל מרחב חיי היומיום (ביטחון, כלכלה, חקלאות, מדע, משפט וכו'), המתנהלת על יסודות התורה וההלכה, ומספרת את תהילת ה' בעולם כולו.
אנו במכון צומת זוכים לפעול מדי יום ביומו למימוש החזון הגדול הזה, באמצעות יצירת תשתית להפעלת מערכות המדינה – צבא, משטרה, בתי חולים וכיוצ"ב – על פי ההלכה, ובנוסף לאפשר את אורח החיים המודרני עתיר הטכנולוגיה בהתאמה לכללי ההלכה וערכיה. לשם כך אנו פועלים להעמיד תשתית מחקרית הלכתית הבוחנת טכנולוגיות חדשות ואת הגדרתן ההלכתית מחד, ואת הצרכים השונים ברמה הממלכתית והפרטית מאידך. על גבי תשתית זו אנו מפתחים ומיישמים את המסקנות המחקריות באמצעות מכשור, פיתוח יישומים והנחיות הלכתיות שונות.
תמיכתכם ומעורבותכם בפעילותינו מחזקת ודוחפת אותנו להמשיך ו"לעלות קומה" עד המימוש המלא של החזון האלוהי – "ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש".
יום עצמאות שמח לכם ולמשפחותיכם, קריאה מהנה ומועילה.'


עדכונים וחדשות מהנעשה במכון

שדרוג אישורי צומת – הטמעת ברקוד

עד היום הסתפקנו במדבקה על המוצר.
מעכשיו – אישור צומת הופך לחכם.
ברקוד חדש שמוטמע על גבי המוצרים מאפשר לסרוק ולקבל במקום תשובות ברורות, עדכניות ומדויקות.

מה זה נותן לכם בפועל?

אמינות – לודא בקלות כי האישור אמיתי ובתוקף
זמינות – גישה מהירה למסמך האישור מהטלפון הנייד ועיון בכל המידע הרלוונטי עבורכם.
דיוק – הנחיות שימוש הלכתיות לפי המוצר עצמו (למשל: הוספת מים למיחם ביום טוב, שימוש בתנור דו־תאי בשבת)
שקיפות – גישה להסבר ההלכתי שמאחורי האישור
נוחות – סרטונים, הדרכות ומידע נוסף – בלחיצה אחת
המשמעות: לא רק לדעת ש"מותר", אלא להבין איך להשתמש נכון – בזמן אמת.

איך זה יקרה?

הברקוד מוטמע בשיתוף היבואנים, ולכן ייכנס לשוק בהדרגה במהלך החודשים הקרובים.
אנחנו מזמינים אתכם להיות חלק מהשינוי – לסרוק, לבדוק, ולהשתמש נכון ובביטחון.


תקצירי מאמרים

שימוש במכונת אספרסו ידנית בשבת וחשש איסור בורר – עדכון לנאמר בספר צומת/ הרב יהודה אראל, מרכז ההדרכה


מזה מספר שנים ישנו אישור צומת לדגמים שונים של מכונות להכנת קפה אספרסו (שחור) בשבת באמצעות קפסולה. המדובר כמובן, בפעולה מכנית לחלוטין (לא חשמלית) המאפשרת הכנת אספרסו באמצעות קפסולה בשילוב מים רותחים. אישור צומת נועד לוודא כי אין בהכנת הקפה במכונה חשש איסור בישול ובורר:

בספר ‘צומת’ נכתב בפרק העוסק במכונה זו שיש להפסיק את הלחיצות להוצאת המים הרותחים לפני הסוף מחשש שבסוף נוצרת תערובת של מים ואבקת קפה והפרדתם היא בורר.
אך בעדכון חדש התברר שאין שלב כזה – המים כל הזמן רק זורמים דרך הקפסולה, אך בשום שלב אין תערובת של מים וגרגרי קפה.


מסקנה:
מותר להשתמש במכונת אספרסו ידנית בשבת ללא הגבלה, ואין חשש בורר.

הערות:
לא כולל ניקוי/הרכבה או בישול; מכונה חשמלית אסורה; וההיתר תלוי בדגם שנבדק.


תשובות קצרות 

כדרכינו, לפניכם לקט תשובות קצרות שהשיבו רבני צומת לשואלים שונים. 

התשובות כאן מובאות בתמצית; התשובות המלאות עתידות להתפרסם בגיליון תמוז תשפ"ו של כתב העת אמונת עיתך.

השארת מכונה לשטיפת רכבים פתוחה בשבת / הרב הראל דביר

שאלה:
יש לי מכונה אוטומטית לשטיפת רכבים בתשלום. בעלי רכבים מגיעים אל המכונה ומשתמשים בה לשטיפה עצמית. המכונה מופעלת על ידי הכנסת תשלום על ידי בעלי הרכבים, ללא צורך בטכנאי. האם מותר להשאיר את המכונה פתוחה בשבת?

תשובה:
נראה שיש להימנע מהשארת המכונה פתוחה בשבת, משלוש סיבות:
א) יש להימנע מפעילות עסקית וניכרת בשבת, גם אם היא נעשית באוטומציה, קל וחומר כשהיא נעשית ברשות הרבים ותוך חילול שבת מובנה.
ב) נראה שיש בתשלום על השימוש במכונה בשבת משום שכר שבת.
ג) מעבר לסעיפים ההלכתיים, יש בעיה גדולה בעצם התמיכה בחילול שבת.

צריכת מים בקראוון נייד בשבת / הרב הראל דביר

שאלה:
יש לנו קראוון נייד שמחובר למיכל מים עם משאבה. כשאנחנו פותחים את הברז בקראוון, אנחנו שומעים שהמשאבה פועלת. האם מותר לפתוח את הברז בשבת? האם זה משנה אם יש מיכל התפשטות?

תשובה:
יש להימנע מפתיחת הברז בשבת, שכן היא מפעילה את המשאבה. לו היה מדובר במשאבה שמשרתת כמות גדולה של אנשים, השאלה הייתה מורכבת יותר, שכן ככל שהמשאבה מיועדת לכמות גדולה יותר של אנשים ומספקת כמות גדולה יותר של מים – כך הסיכוי להפעלתה בפתיחת ברז קטן יותר; אך במקרה זה מדובר בהפעלה ודאית או כמעט ודאית, שמתרחשת מיד עם פתיחת הברז ונעשית בכוונת מכוון, ולכן יש להימנע ממנה בשבת. מיכל ההתפשטות מיועד לספק לחץ מים מיידי עוד לפני שהמשאבה מספקת אותו, אך אין בקיומו כדי לשלול את ההשפעה על המשאבה.

ברז עם צג טמפרטורה ותאורה צבעונית בשבת / הרב הראל דביר

שאלה:
האם מותר להשתמש בשבת בברז עם צג טמפרטורה, או תאורה בצבע משתנה לפי טמפרטורת המים? יש ברזים כאלה שאינם מחוברים לחשמל; האם יש לכך משמעות הלכתית?

תשובה:
אסור להשתמש בברז כזה בשבת. העניין הוזכר בעבר על ידי רבני מכון צומת, וכאן ארחיב מעט יותר לבאר את אופן הפעולה, ומתוך כך גם את הסיבה לאיסור. 

ברז חשמלי יכול להיות מחובר בחוטים לרשת החשמל, ובמקרה זה כל אדם מבין שהשימוש בו גורם להפעלה חשמלית. ואולם, גם כשהברז אינו מחובר לרשת החשמל, הוא פועל על חשמל; ולהיפך – השימוש בו חמור יותר. כשהברז אינו מחובר לחשמל, זרימת המים עצמה מייצרת חשמל: בתוך גוף הברז, במקום שלא רואים מבחוץ, מותקן גלגל זעיר. ברגע שפותחים את הברז והמים מתחילים לזרום, הזרימה מסובבת את הגלגל, בדומה למי נחל שמסובבים גלגל של טחנת קמח. הסיבוב של הגלגל הזה גורם למגנט לזוז ליד סליל מתכת, והתזוזה הזו יוצרת חשמל, בדומה ל'דינמו' – לא הרבה, אלא זרם חלש ומדויק, בדיוק בכמות שצריך כדי למדוד את הטמפרטורה, להדליק את הצג הקטן שעל הברז ולהראות את הטמפרטורה. 

כל זה קורה רק בזמן שהמים זורמים. ברגע שסוגרים את הברז והמים מפסיקים לזרום – הגלגל נעצר, אין ייצור חשמל, והצג נכבה מעצמו. כלומר, במקרה זה של ברז שאינו מחובר לחשמל, מלבד ההפעלה החשמלית של התאורה והצג, יש גם איסור ביצירת החשמל. לכן, יש להשבית את הפעילות החשמלית לפני השימוש בשבת.


פעילות מרכז המבקרים ומרכז ההדרכה

פעילות מרכז המבקרים בפסח תשפ"ו, תחת אילוצי הגבלות הפעילות, הייתה מאתגרת ביותר – ואף על פי כן קיימנו פעילות לילדים ולכל המשפחה במתחם ההפנינג של המתנ"ס האזורי, עם מרחבים מוגנים בשפע. הגיעו משפחות רבות ונהנו מאוד מהפעילות.

בשעה טובה חזרנו לפעילות במתכונת מלאה. ניתן להגיע לסיור מודרך, פעילות סדנאות וביקור חופשי בתערוכת המוצגים.

לפרטים, צרו קשר במייל [email protected] או בטל' 051-5905697 (יהודה).


'צומת' ברשתות החברתיות 

מוזמנים התעדכן בתכנים נוספים, סרטונים, עדכונים ומידע, בדף הפייסבוק שלנו, וכן בעמוד האינסטגרם והטיקטוק שלנו #ASK-ZOMET