סימרסטט

רוצים לשתות תה לוהט בשבת... אבל טמפרטורת המים במיחם רק 80 מעלות... מה לעשות?

רבים משוחרי התה הלוהט נמנעים מלשתות תה דווקא בשבת, מפני שהמיחם החשמלי אינו מספק להם את התענוג המיוחל. המיחמים הרגילים אינם יכולים לשמור על חום קבוע מעל תשעים מעלות, מפני ששינוי תנאי הסביבה של המיחם (קיץ-חורף) וכן התקנת מערכת זהה מיחמים בנפח שונה, עלולים לגרום להתאיידות המים.

הפתרון שהוצע ע"י מספר חברות הוא ויסות חום ההמים שבמיחם ע"י מנגנון שנקרא "סימרסטט". מנגנון זה הוא קוצב זמן מחזורי, המפעיל ומנתק מעגל חשמלי במחזוריות קבועה. לסימרסטט יש גלגל בורר מצבים, שעל ידו ניתן להאריך ולקצר את משך זמן ההפעלה והכיבוי. לאחר מילוי המיחם במים מעבירים את בורר הטמפרטורה לדרגה גבוהה לצורך הרתחה ראשונית, ולאחר מכן מנמיכים את הבורר לדרגת החימום הרצויה. מכיוון שלמיחמים אלו יש בורר מצבים, דינם אינו כ'אש מכוסה' ולכן חובה לדאוג שעם כניסת השבת המים שבמיחם יהיו כבר חמים. אין לשנות במהלך השבת את עוצמת החימום!

שימו לב: סימרסטט אינו תרמוסטט. הסימרסטט אינו 'יודע' מהי טמפרטורת המים, והוויסות נעשה ע"י התאמת קצב ההפעלות בלבד. (הסימרסטט המורכב על המיחמים מכיל אמנם תרמוסטט זעיר, אך זה אינו מודד את חום המים אלא את החום הנפלט מגוף חימום זעיר שבתוך מנגנון הסימרסטט. חום גוף החימום הזעיר גורם לפתיחת התרמוסטט הזעיר ולניתוק עצמי של אותו גו"ח, וקירורו גורם להפעלה חוזרת ע"י סגירת התרמוסטט הזעיר. בורר המצבים מקרב ומרחיק באופן מיכני את נקודת הפתיחה והסגירה של התרמוסטט).

מכיוון שבמיחמים אלו אין תרמוסטט, טמפרטורת המים משתנית לפי כמות המים שבמיחם. מומלץ לערוך מלפני השבת מספר נסיונות כדי לוודא את העוצמה הרצויה ביחס לכמות המים שממלאים (כדי למנוע אידוי של המים ע"י עומצה מופרזת, או לחילופין – מים שאינם חמים דיים).

להכרת המיחמים השונים וכשרותם לשבת - לחץ כאן.

עבור לתוכן העמוד