במעברי גבול ובכניסה למתקנים מסווגים מוצבים לרוב 'שערי קרוסלה'. אדם העובר בשער אינו יכול להיכנס מבלי לדחוף מחסום סיבובי (קרוסלה). במצב רגיל הקרוסלה נעולה ומונעת כל מעבר. אנשי הביטחון (הסלקטורים) המאבטחים את המעבר משחררים את נעילת הקרוסלה על ידי לחיצה על כפתור חשמלי - כל לחיצה מאפשרת מעבר לאדם בודד, ומיד הקרוסלה ננעלת חזרה.
ומה בשבת? מסתבר ש מנגנון הגרמא הסטנדרטי אינו 'ידידותי' לצרכים אלו במקומות הומי אדם, בגלל אלמנט ההשהייה שלו. לשם כך הוצע ב'מכון צומת' פתרון חלופי - שחרור נעילת המחסום באמצעות לחץ אויר (פניאומטיקה). בפרוייקט משותף עם חברת " קשת מערכות בע"מ " המתמחה בייצור מחסומים ושערים, פותחה מערכת פתיחה פניאומטית העובדת במקביל למערכת הפתיחה החשמלית. הרעיון הוא פשוט מאוד; מדחס (קומפרסור) חשמלי דוחס אויר אל תוך מיכל השומר על לחץ קבוע ללא תלות במשתמש. לחיצה על כפתור שחרור הנעילה משחררת אוויר בלחץ מן המיכל, האוויר זורם בלחץ בתוך צינור מיועד וגורם לשחרור חד-פעמי של נעילת השער. כך ניתן לבצע לחיצות רבות, ובלא המתנה כלל!
האם לחיצות פתיחת שער חוזרות ונשנות אינן גורמות להפעלת המדחס הממלא מחדש את מיכל לחץ-האוויר? מסתבר שלחץ האוויר שבמיכל מספיק לכל-כך הרבה פתיחות שער כך שהסיכוי להפעלה חוזרת אינו דבר שצריך לחשוש לו מבחינה הלכתית. עם זאת, כדי שאנשי הביטחון יוכלו להשתמש במערכת זו בהידור ובלא כל חשש, הותקן על בקרת המדחס מנגנון 'המשכת מצב' המפעיל את המדחס בזמנים קבועים ומנתק לגמרי את הקשר בין השימוש במערכת ובין המילוי החוזר של מיכל הלחץ.
|