מתקן ''בר ביתי'' נועד לאספקה קבועה של מים זכים (מי ברז מטוהרים או מים מינרליים), חמים או קרים. באילו בעיות עלולים להיתקל כאשר מבקשים להוציא מים מהמתקן בשבת?
א. השימוש במים החמים אסור מהתורה. הוצאת טיפת מים מהברז החם גורמת ישירות ל"בישול" המים הנכנסים למיכל ההרתחה מתוך הרשת הביתית (או מיכל המים המינרלים) ועלולה לגרום להפעלת גוף החימום באמצעות התרמוסטט הנחשבת ל"הבערה". די בסיבה זו כדי להימנע משימוש בכלל של ה'בר', בשל טעות אפשרית.
הדרך היחידה לצרוך מי שתיה חמים ללא הגבלה, היא באמצעות מיחם גלישה , המיועד בדרך כלל למוסדות.
ב. ברזים חשמליים: במתקנים מסויימים, ברז הוצאת המים הוא חשמלי, למרות שהוא נראה כמיכני (קיימים מתקנים שיש בהם ברז חשמלי פנימי הנפתח בעקבות שינוי בלחץ המים שנגרם כתוצאה ישירה מפתיחת הברז המיכני). פריט זה ניתן לבדיקה עצמית - במכשיר עם ברז חשמלי הוצאת התקע מהחשמל תפסיק את זרימת המים.
ג. טיהור המים: במתקנים הניזונים ממי הרשת בדרך כלל קיים מטהר מים. הסינון המיכני מותר בשבת (כי המים ראויים לשתיה גם בלעדיו), אך אם קיים טיהור חשמלי (נורת UV המפיצה אור אולטרא-סגול להשמדת חיידקים) - הוא מופעל ע"י הוצאת המים. גם פריט זה ניתן לבדיקה עצמית.
ד. תרמוסטט הקירור: אם כל הנ"ל תקין, והמשתמשים ב'בר' יקפידו מאד שלא לנגוע בצד החם, עדין נותרה בעיית התרמוסטט גם בצד הקר. שיטת הקירור דומה למקרר רגיל אשר רוב הציבור נוהג להשתמש בו ואינו חושש להשפעה העקיפה על התרמוסטט. אכן, יש מקום לטעון כי ה'בר' חמור ממקרר בשתי נקודות: ראשית - הסיכוי להפעלה מיידית גבוה במיוחד, עקב המיכל הקטן מאד המצוי בתוכו (כדי לשבר את האוזן - נפח מיכל הקירור ב'מיני-בר' ממוצע הוא כשני ליטר, נפח כוס מים הוא כ-200 סמ"ק; הוצאת שתי כוסות מים משמעותה החלפת חמישית מכמות המים במים 'חמים' בטמפרטות החדר!) שנית - הכנסת מים מהרשת למיכל מקורר נחשבת יותר מעשה מוחשי מאשר פתיחת דלת מקרר והכנסת אוויר לתוכו.
ה. מנגנון שבת למהדרין: מכון 'צומת' פיתח מנגנון מיוחד, המורכב לתוך בר המים ומתיר להשתמש בו בשבת. כרטיס אלקטרוני המושתל במכשיר מפעיל את מדחס הקירור בשיטת 'המשכת מצב' : מדי כ-10 דקות הקירור פועל לכ-3 שניות ללא קשר לתרמוסטט. אם האדם הוציא מים והטמפ' עלתה - לא מתרחש דבר. רק בהגיע ההפעלה המחזורית הקבועה, לכל היותר תוך 10 דקות - הקירור ימשיך עד לדרגה הרצויה. בשיטה כזו האדם לא הפעיל שום מדחס חשמלי, ואפילו לא גרם להפעלתו בעקיפין. הוא רק תרם להמשך פעולתו, ודרך כזו מותרת בשבת לכתחילה, ללא כל פקפוק.
מכשירים עם מנגנון שבת למהדרין, מצוידים במתג "חול/שבת". עם העברת המתג למצב "שבת" - יופעל הכרטיס האלקטרוני, גוף החימום של המים החמים יושבת, ובמכשירים עם מסנן חשמלי - מנורת הסינון תפעל ללא הפסקה.
כדי לוודא שהמתקן שרכשתם מכיל סידור שבת - דרשו מהמוכר 'תעודת כשרות טכנולוגית' של מכון 'צומת' . גם אם רכשתם מכשיר ללא אישור - ניתן להוסיף פיקוד שבת במכון צומת
, כמובן בתנאי שהמכשיר עונה על הדרישות המוזכרות לעיל.הבהרה: במכון 'צומת' לא מוכרים מכשירי מיני בר. במכון מתקינים רק את פיקוד השבת ל מכשירים המתאימים לכך . להתקנת פיקוד שבת יש להביא את המכשיר למעבדת מכון צומת באלון שבות, גוש עציון.
רוצים מים קרים ללא הפסקה? רוצים מים מסוננים וללא אבנית?
רוצים לקנות 'מיני-בר' כדי להשתמש בו בשבת? אל תמהרו לקנות לפני שתבררו את הבעיות הכרוכות בשימוש במכשיר זה ובפתרונן. ייתכן שהוא לא תואם את הציפיות שלכם ממנו (למשל: אין פתרון לשימוש במים החמים!). אם בכל זאת החלטתם לקנות, כדאי לברר כמה פרטים נחוצים, כדי שקנייתכם לא תהיה לשווא. מומלץ גם לקרוא בהרחבה על מנגנון השבת למיני-בר למהדרין
1. ברזי יציאת המים צריכים להיות מכניים ולא חשמליים. שימו לב: בדגמים מסוימים קיים ברז חשמלי פנימי המופעל ע"י לחיצה על הברז המכני. אסור להשתמש בברזים אלו בשבת (במכשירים עם ברז חשמלי ניתוק המכשיר מהחשמל מנתק את זרימת המים).
2. כדי שהשימוש במים הקרים לא ישפיע באופן ישיר על התרמוסטט, נפח מיכל הקירור הפנימי (לא המיכל החיצוני של המים המינראליים) צריך להיות לפחות 5 ליטר. נתונים אלו אמורים להיות רשומים במפרט הטכני של המכשיר או באתר היצרן/יבואן. ברוב המכשירים הביתיים נפח מיכל הקירור קטן באופן משמעותי (כ-2 ליטר), ולפי הנחיית מכון צומת מומלץ שלא להשתמש בהם בלי הוספת פיקוד שבת למיני-בר למהדרין .
3. יש להימנע מרכישת מכשירים עם תצוגה דיגיטלית. במכשירים אלו כל הוצאת מים עלולה להשפיע מיידית על הצג. כמו כן לרוב במכשירים אלו התרמוסטט אינו מכני אלא דיגיטלי. במכשירים עם תרמוסטט אלקטרוני אין אפשרות להוסיף מנגנון מהדרין של 'המשכת מצב' .
4. דרוש מהמוכר תעודת כשרות טכנולוגית של מכון צומת . לחץ הצרכנים יביא למודעות המשווקים את הבעיה ויתרום להסדרת פתרונה.
הבהרה: במכון 'צומת' לא מוכרים מכשירי מיני בר. במכון מתקינים רק את פיקוד השבת למכשירים המתאימים לכך. להתקנת פיקוד שבת יש להביא את המכשיר למעבדת מכון צומת באלון שבות, גוש עציון.
פתרון לשבת למים קרים וחמים |
פתרון לשבת למים קרים בלבד |
|
|
|