שימוש במערכות טכנולוגיות בשבת -דף הנחיות למתארחים בבתי מלון

 

 יוצאים לנופש?

כל מה שאתם צריכים לדעת בתחום ההלכתי-טכנולוגי בבית המלון שלכם

להורדת הקובץ  לחצו כאן

 

בחודשי הקיץ יוצאים רבים מקרב הציבור הדתי לחופשה ומתארחים בבתי מלון ובבתי הארחה שונים בארץ ובחו"ל. המודעות לצורך בבחירת בית מלון בעל תעודת כשרות בתוקף והשגחה צמודה על הנעשה במטבח ובחדר האוכל, גבוהה ומובנת מאליה. אולם יש לדעת כי בכל בתי המלון ישנן מערכות טכנולוגיות רבות ומגוונות   הפועלות גם בשבת, ויש צורך להתאים את השימוש בהן כך שייעשה על פי ההלכה. כמובן, שהדבר הטוב ביותר הוא להתארח במלון בעל 'תעודת כשרות טכנולוגית', המעידה כי כל מערכותיו הותאמו לשימוש בשבת [1] , אולם לא תמיד הדבר אפשרי, ולכן יש צורך להכיר את המערכות השונות כדי לדעת כיצד לנהוג בהן על פי ההלכה.

כדי להימנע מעוגמת נפש, מומלץ לשאול ולברר את כל המידע הרלוונטי מראש אצל נציג מטעם בית המלון או משגיח הכשרות. כך   נוכל להיערך לשהות במלון בצורה המיטבית. בירור מוקדם תורם גם להעלאת המודעות בקרב מנהלי המלונות לצורך בפיקוח הלכתי-טכנולגי ועשוי לסייע בקידום פתרונות מערכתיים להתאמת הטכנולוגיות החדישות עבור הציבור שומר השבת.

את הנקודות הטעונות בירור סידרנו לפי   מבנה בית המלון ואופן השימוש בו. כדי לרכז את כל המידע   במקום אחד, ציינו כאן את גם את הבעיות המוכרות, שלחלקן קיימים פתרונות נפוצים.

מטבע הדברים, כמעט בכל נושא הלכתי קיימות דעות שונות וגישות שונות בין הפוסקים. ההכרעות ההלכתיות בנושאים השנויים במחלוקת מבוססות על   התפיסה ההלכתית המקובלת במכון צומת, שהתקבלה על ידי הרב ישראל רוזן זצ"ל מייסד מכון צומת, תוך התייעצות רבת שנים עם גדולי הפוסקים, הרב שלמה זלמן אוירבך זצ"ל ותלמידו הרב יהושע נויבירט זצ"ל ותלמידי חכמים נוספים, מתוך מבטם הרחב בפסיקת ההלכה בצורכי הציבור.

 הכניסה למלון והלובי

דלת כניסה חשמלית אוטומטית -   במלונות רבים דלת הכניסה נפתחת מעצמה כאשר החיישנים המותקנים בה מזהים אדם המתקרב לדלת. פעולה כזו אסורה בשבת, כיון שהאדם מסייע בגופו לסגירת מעגל חשמלי, וזאת כאשר הוא מעוניין ונהנה מכך. לכן, כניסה ויציאה מדלת כזו אסורה בשבת.

            הפתרון:   יש לוודא מראש האם קיימת דלת כניסה חלופית   (מצוי ברוב המלונות). אם אין דלת כזו (זו המציאות לעתים במלונות בחו"ל) יש לחכות   שגוי ייכנס לצורך עצמו, ואז ייכנס היהודי מיד אחריו לתוך הפתח הפתוח [2] .

מצלמות במעגל סגור – מצלמות אבטחה מסוגים שונים מוצבות במקומות רבים ברחבי בית המלון.   מצלמות אלו פועלות במספר טכניקות ויש לכך השלכות הלכתיות [3] . כאשר אדם עובר מול עדשת המצלמה הוא גורם לעיתים לפעילות חשמלית-אלקטרונית בהפעלת המצלמה וזיכרון האחסון שלה. אע"פ שפעולה זו כשלעצמה אסורה בשבת, כיון שהאדם המצולם אינו מודע למעשה ואינו מעוניין בו – ניתן להקל   במעבר בפני המצלמה בשבת. [4]

מכונות קפה, שתייה קרה ומכונות קרח – בחלק מבתי המלון מוצבים מתקני שתייה לשימוש חופשי (כאשר השימוש כרוך בתשלום קיימת בעיה נוספת של מקח וממכר בשבת). עצם השימוש במתקנים אלו עלול להיות כרך בחילול שבת; במכונות שתייה חמה – איסור בישול, במכונות שתייה קרה וקרח – הפעלת מנועי קירור כתוצאה מהזרמת מים פושרים למיכל האגירה. למעשה, קיימים בשוק מכונות המאושרות לשימוש בשבת, ולכן יש לברר האם מצויים מתקנים כאלו בבית המלון. אם לא, יש להימנע מלהשתמש בהם בשבת [5] .

מעליות - האיסור להשתמש במעלית בשבת ידוע וכמוהו גם הפתרון לשימוש במעלית עם פיקוד שבת.   גם כשקיימת 'מעלית שבת' יש לבדוק שהאישור שלה בתוקף, כיון שלעיתים רבות מבצעים טכנאי המעליות תיקונים בפיקוד האלקטרוני של המעלית ומחוסר תשומת לב פוגעים בהתקן השבת. למעשה - גם אם פג תוקף אישור המעלית, מותר להשתמש בה בשעת הדחק [6] (קומה גבוהה מאוד, או אדם חלוש) . במקרה כזה יש להקפיד להיכנס למעלית מיד עם פתיחת הדלתות, בטרם תנסה המעלית לסגור אותם [7] .

מיחם 'גלישבת' – במקומות ציבוריים קשה מאוד להכין מים חמים מראש לכל האורחים ולכל השבת לכן פותח במכון צומת מיחם גלישה (המכוּנה 'גלישבת') המאפשר חימום מים אוטומטי לאורך כל השבת שאינה מושפעת מהוצאת מים על ידי המשתמש. מיחם זה מצוי בדרך כלל בכל המלונות בעלי תעודת הכשר, אולם יש לוודא (באמצעות המשגיח) שהוא תקין ומאושר לשימוש בשבת [8] . בבתי מלון אסור להשתמש במיחמים רגילים, מחשש שמא מולאו והורתחו בשבת! 

תשתיות המלון

תאורה במסדרון ושטחים ציבוריים - כדי לחסוך באנרגיה, נדלקת התאורה במסדרונות ובחלקים נוספים רק כאשר החיישן מזהה תנועה והימצאות אדם בקרבת מקום. במצב כזה אדם בהליכתו לחדרו עלול לגרום להדלקת תאורת המסדרון בשבת. לכן, במלון שאין בו פיקוח הלכתי כולל (מעבר לכשרות המזון) יש לעבור במסדרון רק אם בלאו הכי הייתה בו תאורה כלשהי – ואפילו קלושה. במצב כזה, אין לו צורך גמור בתאורה הנדלקת, ועל כן אפשר להקל בדבר במקום הצורך ולעבור כדרכו [9] .

משאבות לחץ – כמעט בכל בית מלון מותקנים משאבות להגברת לחץ המים, ובייחוד בקומות הגבוהות. המשמעות המעשית היא שבעת פתיחת ברזי המים, משאבת הלחץ עלולה להיכנס   לפעולה כדי להגביר את הלחץ [10] . לכן במלון שאין לו התקן מאושר – יש להימנע מלהזמין חדר ב-4 הקומות העליונות שלו. במקרה שכבר הזמין חדר בקומה גבוהה - ניתן להקל בהורדת המים לאסלה, שהוא צורך גדול והותר משום 'כבוד הבריות'. לשתייה ולרחיצת פנים וידיים, ניתן וראוי להכין מראש בקבוקי מים.  

חדרי המלון

כרטיס   מגנטי לפתיחת דלת החדר   -   פתיחת הדלת עם כרטיס מגנטי אסורה בשבת כיון שזו פעולה חשמלית. החלופה הטובה והפשוטה היא החלפת הכרטיס במפתח רגיל לקראת שבת. במלונות שאינם מספקים חלופה שכזו (בעיקר בחו"ל, וזו מגמה ברורה בתעשיית המלונאות להפסיק בהדרגה את השימוש במפתחות מכניים) אסור להיכנס לחדר בשבת באמצעות הכרטיס . במקרה שאין אפשרות לקבל מפתח 'רגיל' ישנם מספר פתרונות אפשריים.  

·          עקיפה טכנית של הנעילה החשמלית. (למשל: קשירת חוט לידית הדלת מצדה הפנימי והעברתו מתחת לדלת כדי שיהיה ניתן למשוך ולפתוח מבחוץ. לסרטון הדגמה ראו כאן

·          פתיחה ע"י גוי – פעולה זו מותרת מבחינה הלכתית רק אם מתקיימים שני תנאים:

א.       אמירה לגוי   ברמז ודרך סיפור, ולא במפורש או בלשון ציווי.

ב.          כשאין חלופה אחרת והוא מוכרח להיכנס לחדרו, ניתן להסתמך על דעות האחרונים שהתירו את ההנאה מתוצאת הפעולה כיון שאינו נהנה מגופו של מעשה הגוי [11] .

בקרת תאורה ומיזוג אוויר - הדלקת תאורת החדר והמזגן, וכיבויים, נעשית בדרך כלל באופן אוטומטי על ידי 'גלאים' המזהים את כניסת האדם לחדר ואת יציאתו. פעולה זו, אף שהיא נעשית ללא כוונה ישירה של האדם, מכיוון שהיא מועילה לו והוא מעוניין בתוצאה שלה - אסורה בשבת (משום שהיא מוגדרת מבחינה הלכתית כ'פסיק רישיה' [12] ).  

כדי להשתמש בחדר בשבת יש לדאוג לנטרול 'הגלאים' לפני שבת. הדרך העדיפה היא באמצעות צוות המלון ו/או ניתוק החיישנים בלוח החשמל. אם לא ניתן לנטרלם, יש לכסותם בכיסוי עבה (כגון גרב).

עין אלקטרונית לברזי המים – ברז מים המופעל באמצעות גלאי המזהה את הידיים המושטות אל הברז, אסור בשימוש בשבת [13] .   למעשה ניתן להשתמש בשבת רק בברז מכני. אם לא קיים ברז מכני יש להכין מראש בקבוקי מים לשתייה ולשטיפת הידיים והפנים בשבת.

שימוש במים חמים - אין להשתמש במים חמים מן הברזים שבחדר (מחשש לבישול המים החדשים הנכנסים למערכת החימום), אלא אם כן הותקנה במלון מערכת המותאמת לחימום   צנרת המים בשבת (קיים במלונות בודדים בלבד).

תאורות נוספות בחדר – יש לשים לב לפני כניסת השבת להימצאותן בחדר של נורות נוספות הנדלקות עם פתיחת הדלת, כגון במקרר או בארונות הבגדים – ולנטרלן לפני שבת, או להימנע משימוש באותן דלתות.  

הערות נוספות

הדלקת נרות שבת - מטעמי בטיחות, אין אפשרות להדליק נרות רגילים בחדרי המלון. הפתרון המוצע הוא להדליק נרות חשמליים המופעלים עם סוללה ותאורת חוט להט (שדינה כאש) הכשרים לברכה לכתחילה. אפשר להדליק גם בחדר האוכל (אם נוהלי המלון מאפשרים זאת). הדלקת נרות שבת בלובי המלון כרוכה בחשש ברכה לבטלה, וראוי לשאול איך לנהוג למעשה במידת הצורך.

ערוב חצרות – במלונות בחו"ל שאינם בבעלות יהודית (כאשר ישנם אורחים   יהודים בחדרים נפרדים) אזי יש צורך לעשות עירוב חצרות, לשם כך יש צורך בדריסת רגל בכל שטח המלון. אפשר להתנות עם בעל המלון, שדמי שכירות החדר יקנו לו זכות שימוש מסוימת בכל חדרי המלון (כאשר מסבירים שמדובר בצורך 'דתי' בדרך כלל ישנה הסכמה לשיתוף פעולה) ולאחר מכן יש להניח מזון שתי סעודות (כחצי ק"ג עוגיות או פת) ולזכות אותם לשאר האורחים היהודיים במקום [14] . הנחיה זו מתייחסת לבית מלון הנמצא כולו במבנה אחד, במקרה של מתחם חדרי אירוח שביניהם חצר – ישנם עוד פרטים רבים התלויים באופן שבה מתוחמת החצר. במקרה כזה יש לשאול שאלת חכם באופן פרטני. 

חילולי שבת ע"י נותני השירות - כל הפרטים המוזכרים כאן נוגעים אך ורק לבעיות שהאורח במלון עלול להיתקל בהן באופן ישיר. בנוסף, ברוב המלונות בחו"ל, ולצערנו אף בחלק ניכר ממלונות בארץ, מתבצעים חילולי שבת רבים בעבודת פקידי הקבלה, צוותי האחזקה והניקיון ועוד. דבר זה עשוי להשתנות גם על פי רמת ההשגחה במלון. בכל מקרה, על האורח לשים לב שלא ליהנות באופן ישיר מפעולות צוות המלון הכרוכות בחילול שבת. דבר זה נוגע הן לחילול שבת הנעשה ע"י יהודים ח"ו, ואף לחילול שבת הנעשה ע"י גויים.

   תעודת כשרות טכנולוגית   -   כאמור לעיל, בעיות רבות ניתנות לפתרון מערכתי, בקלות יחסית, אם הנהלת בית המלון תראה חשיבות בהתאמת מערכות המלון לאורחים שומרי שבת.   אחד התנאים ההכרחיים לקידום מהלך כזה הוא דרישת הציבור, אשר תוכיח את הצורך ואת ההיתכנות הכלכלית של היערכות שכזו מצד בתי המלון. הצעד הראשון   להצבת דרישה כזו הוא יצירת מודעות לבעיות הקיימות ולדרכי הפתרון. מכון צומת העוסק במחקר ויישום הלכתי וטכנולוגי משקיע מאמץ רב לאיתור הבעיות ולפיתוח פתרונות מתאימים. ככל שתגדל המודעות הציבורית, ובעקבותיה הדרישה מבתי המלון להתאמת המערכות לשומרי שבת, ניתן יהיה לקדם פתרונות הלכתיים נוחים ויעילים כאחד.



[1] תיעוד מוסמך המפרט אלו מערכות נבדקו ומה כללי השימוש. בכל מקרה, מומלץ לא להסתמך על אמירות כלליות; "אצלינו הכל בסדר", "הרבה דתיים/חרדים מתארחים פה וכדו', כיון שלעיתים, מחוסר ידיעת הנושא הבעיה כלל אינה מוכרת לצוות המלון.

[2] באופן כזה -אין איסור הנאה מחילול שבת כיון שנהנה ממה שהגוי עשה לצורך עצמו. עיין שמירת שבת כהלכתה   פרק ל' סעיפים   נ"ה, נ"ו (ב).

[3] ישנן מצלמות עם הפועלות באופן קבוע אשר מצלמות את מי שעובר מול העדשה - בסוג זה, לרוב הדעות אין כלל איסור. ישנו סוג נוסף   אשר בעת המעבר מול המצלמה - חיישן קולט את התנועה ומדליק את המצלמה והזיכרון. בסוג זה, מעשה האדם גורם באופן ישיר להפעלת המצלמה – וישנו חשש לפעולה האסורה בשבת וכפי שמבואר למעלה.

[4] על פי   תשובת הרב ואזנר זצ"ל בקובץ מבית לוי סי' ס"א. התשובה מופיעה במרשתת בקישור המצורף https://www.zomet.org.il/?CategoryID=198&ArticleID=293#1

[5] לגבי שימוש בקולר בשבת יש פוסקים שהקלו ויש שהחמירו – על כן כתבנו שטוב להימנע בלי להכריע להיתר    או לאיסור.  

[6] ובתוספת הסבר: למעלית שבת שני מאפיינים: א. תנועה אוטומטית בין הקומות ללא צורך בלחיצה על כפתור ב. נטרול חיישנים שונים הקיימים בתפקוד הרגיל כגון מנגנון סגירת הדלת(עין אלקטרונית), חיישני משקל ועוד.

בעוד שהמאפיין הראשון ניכר בקלות למשתמש, המאפיין השני נסתר וייתכן שאינו קיים. ואולם הבעייה בהפעלת חיישני המעלית בד"כ קלה יותר כיון שהאדם אינו מודע ומכוון להם. ועל כן יש פוסקים המקילים בכך בשעת צורך כנ"ל.

[7] כדי למנוע מצב שהדלת מתחילה להסגר -אך נפתחת שוב כיון שהחיישן זיהה כניסה למעלית.

[8] מבדיקות שערכו מהנדסי צומת – התגלו מס' פעמים מיחמי גלישבת שעברו טיפולים, ניתוקים וכדו' ובפועל לא ניתן היה להשתמש בהם בשבת- לכן ראוי לוודא עם המשגיח, שהמיחם לא עבר "טיפול" חריג והוא מופעל במצב 'שבת

[9] היתר זה מבוסס   על פסיקת הרב וואזנר שהוזכרה בהערה 3. יש לציין כי ישנו הבדל ברמת החשש לפי סוג הנורות. בנורות להט ישנו חשש לאיסור תורה ומלאכת מבעיר, ובנורות לד החשש הוא לאיסור דרבנן בלבד

[10] במבנים מסויימים משאבת הלחץ עשויה לפעול בכל פתיחת ברז – במקרה זה, יש איסור גמור בפתיחת הברז משום פסיק רישא ע' לקמן הע' 11. במבנים אחרים המשאבה תפעל רק מידי פעם – ואז ניתן לכתחילה לפתוח את הברזים כיון שזהו דבר שאינו מתכוין – שמותר לכתחילה [כל זאת בתנאי שאיו ודאות שהאיסור אכן יתרחש]. אולם, קשה מאוד לדעת בכל מבנה לאיזה סוג הוא משתייך, כיון שההבדלים תלויים במשתנים רבים; הנדסיים גיאוגרפיים    ועוד. ההגדרה ההלכתית במצב כזה שבו ידוע שיש משאבה אך אין מידע מספיק על אופן פעולתה הוא ספק פסיק רישא – ודעת המשנ"ב   סי' שט"ז   בה"ל ד"ה ולכן באיסור דרבנן להקל ובאיסור תורה להחמיר. ובענייננו, הפעלת מעגל חשמלי נחלקו בה הפוסקים האם אסורה מדרבנן או מן התורה ולכן – למעשה טוב להחמיר אם אפשר, ובמקום שאי אפשר כגון בהורדת מים באסלה -אפשר להקל.

[11] מעיקר הדין אסור   ליהנות ממלאכת איסור שעשה גוי עבור ישראל. בגדר הנאה נחלקו האחרונים -האם כל הנאה שבאה לו מחמת מעשה הגוי אסורה – כמו בנידוננו, שע"י פתיחת הדלת יכול להשתמש בחדר, או שרק הנאה מגוף המלאכה -כמו שימוש באור או אכילת דבר מבושל- אסורה. על ידי פתיחת הדלת אינו נהנה מעצם המלאכה שהרי אינו זקוק לפתח עצמו אלא לחדר. ראה שש"כ פרק ל סעיפים ס"ח, ס"ט שהתיר כעין זה למעשה, ולאולם בהערותיו שם פקפק וצמצם היתר זה עיי"ש היטב. על כן כשאין אפשרות אחרת ניתן לסמוך על היתר זה.

[12] פסיק רישיה ולא ימות "– ביטוי המצביע על זיקה הכרחית בין שתי פעולות. גם כאשר כיון רק לאחת מהן- רואים אותו כאילו   התכווין ועשה בידיים גם את המלאכה השנייה.

[13] סיבת האיסור כפי שנכתב בהערה 11 לעיל

[14] שו"ע ומשנ"ב בסי שפ"ב סע' כ, על פי שו"ת חבל נחלתו   חלק כ' סי י"א.

 

עבור לתוכן העמוד