שלום וברכה ,ביחס לשאלתך אודות השימוש במיקרופון זעיר בשבת – אענה בהתייחס למספר נקודות:
א. ראשית אקדים, כי מניסיוננו, לא ניתן לתת תשובה מוסמכת אודות מכשור טכנולוגי ללא בדיקה יסודית מקרוב. עם זאת, אשתדל להתייחס באופן כללי לשאלתך בהתאם לנתונים העולים מן השאלה.
ב. מכיון שהינך מתקשה בשמיעה, אני מניח, שהמכשיר המדובר אינו רק מיקרופון שתפקידו להעביר את קול הדיבור שלך לאחרים, אלא מעין משדר, הקולט את הקולות בחדר ומשדר אותם למכשיר השמיעה המותקן באוזניך – ואליו אתייחס כרגע .
ג. בד"כ מיקרופונים מסוג זה פועלים בצורה רציפה – כך שקליטת הקולות ועיבודם לאותות חשמליים, נחשבת רק לשינוי זרם ללא סגירת מעגל חשמלי – פעולה זו מותרת בשבת מעיקר הדין, והותרה למעשה לכל מוגבלי השמיעה ולאנשים בסביבתם. הוא הדין לגבי שידור הקולות אל המכשיר באוזן שנחשב גם הוא כשינוי זרם כיון שהמכשיר עצמו מתפקד כמעגל סגור באופן רציף. (להרחבה במושג שינוי זרם ראה כאן).
ד. לפיכך, כאשר אתה עונד את המכשיר והוא פועל מערב שבת – בהסתמך על ההנחות שהוזכרו לעיל – אין בעצם השימוש בו משום איסור שבת.
ה. עדיין יש לדון מצד הנראות וזילות השבת. מכיון שלפי תיאורך נראה שהמיקרופון בולט וניכר על הבגד – בפרט שאביזר זה מוכר ונפוץ היום בשימוש להקלטות שידורים וכדו', יש לקחת שיקול זה בחשבון כלל הנסיבות. כלומר, אם ניתן להסתדר עם מכשיר השמיעה גם בלעדי המיקרופון, בלא שתגרם לך עוגמת נפש, צער בושה וכדו' – אלא חוסר נוחות וקושי קל בשמיעה – אזי עדיף שלא להשתמש בו בשבת. ואולם, אם הימנעות משימוש במכשיר תגרום לקושי תפקודי, או לחוסר הבנה הגורם למבוכה, בושה וכדו' – יש לנהוג כעיקר הדין ולענוד את המכשיר על מנת לשמר שגרה סבירה ולמנוע צער ועוגמת נפש הפוגמים בעונג השבת שלך.
הרב שי סימינובסקי – מנהל תוכן והסברה, מכון צומת.