גולשים יקרים! האתר בהרצה, כלל האישורים התקפים עלו לאתר, מקווים להשלים את התוכן החסר בהקדם - עימכם הסליחה.

שכחנו להעביר למצב שבת – האם מותר לאפשר למי שלא מודע לכך לפתוח את המקרר וכך להשתמש בו?

שכחנו להעביר למצב שבת – האם מותר לאפשר למי שלא מודע לכך לפתוח את המקרר וכך להשתמש בו?

כאשר אין אפשרות לסדר במהלך השבת את ההתקן באמצעות גוי או גרמא כמוסבר כאן (קישור למאמר סידור התקן בשבת) והאוכל לסעודות השבת נמצא במקרר – הסתפקו גדולי הפוסקים האם אפשר לתת לאחד מבני הבית שאינו מודע לבעיה לפתוח לתומו את המקרר – במקרה שכזה הגדרת האיסור היא כ'מתעסק' דהיינו אדם שחשב שעושה פעולה מותרת ובטעות עשה פעולה אסורה. ואולם יש  מהאחרונים שכתבו שאמנם המתעסק אינו נענש אך עדיין המעשה עצמו נחשב כחטא… ספק נוסף  שקיים כאן האם פעולת פתיחת הדלת נחשבת כפעולת הדלקת הנורה – שהרי זו דרך הדלקתה הרגילה, או שהיא רק בבחינת פסיק רישיה המתרחשת אגב פתיחת הדלת לצורך הוצאת המאכלים – למעשה דעת הרב יעקב אריאל להחמיר מספק (שו"ת באהלה של תורה ב, לו) וגם הגרש"ז אוירבעך לא הכריע,  לכן, אם אין אפשרות להיעזר בגוי ישאל חכם שיכריע לפי הזמן והמקום.

מוצרים רלוונטים לשאלה

עוד שו"ת בנושא

האם מותר להשתמש בכיריים אינדוקטיביות (השראה)לחמם אוכל (induction heating) ביום טוב?

תשובה

א. הנחת הסיר, שבתחתיתו יש מתכת מיוחדת היוצרת את האינדוקציה, היא לדעתנו סגירת מעגל ישיר, בידים. גם בשיטה זו שאין בה גוף חימום – יש סגירת מעגל היוצר את הפעולה הנדרשת (חימום) כמו הפעלת מיקרו-גל, למשל, שאין בו גופי חימום. לדעתי העמדת הסיר היא 'בונה' מובהק לדעת החזו"א, לא פחות מהפעלת מתג on-off רגיל.

ב. אפשר לדון באריכות מהו בדיוק איסור חשמל בשבת כשאין גוף חימום אך הלכה למעשה הקונצנזוס ההלכתי הוא לאסור בשבת ובחג הפעלת מכשיר חשמלי גם ללא חימום (כמו מאוורר, ומיקור-גל ורדיו וכל כיו"ב). וגם אם זה נחשב רק דרבנן אין להקל רק לצורך גדול ובשינוי וכד'.
גם הרב רבינוביץ שליט"א, הכותב (וכן תלמידיו בשמו) שאינו מבין את האיסור – לא מתיר הלכה למעשה להפעיל שום מכשיר חשמלי שלא לצורך חיוני.

ג. לכן ביו"ט יש להניח את הסיר עם המאכל שרוצים לבשלו, לפני שהכיריים נדלקות. בכה"ג הרי זה גרם הפעלה חשמלית ויש המתירים גם לכתחילה ביו"ט (למיטב זכרוני בשש"כ), וכך מרגלא בפי בהקשרים שונים, כמו מדיח כלים ועוד.

ד. אכן, התברר לנו בעת הכרתנו את הנושא אשתקד (בבית מלון, אך מן הסתם ניתן להעתיק זאת גם לבית הפרטי) שניתן להניח על הכיריים לפני שבת/חג טס מתכתי מתאים (דומני מנירוסטה, בתיאום עם החברה), כמין 'בלאך', ואזי כל השבת (או בשעות מסויימות לפי שעון שבת) המעגל סגור ויש אינדוקציה כל זמן השעון, וחימום בעצימות נמוכה. הנחת סיר בשבת/חג ע"ג טס זה רק מעצימה את החימום, ולא מפעילה ולא 'בונה' את המעגל/הזרם החשמלי.
לפיכך:
(1) ביו"ט לדעתנו ניתן להתיר לכתחילה בשיטה זו (אם היא מעשית בבית פרטי).
(2) גם בשבת סברנו להתיר להניח סיר חמין חם על הטס האינדוקטיבי (לצורך הגשה בבית המלון).
(3) בודאי ניתן להניח ביו"ט ע"ג טס זה לפני זמן ההדלקה ע"י שעון (וכבר הבעתי עמדתי להתירא לעיל בסעיף ג', גם ללא טס).
(4) ואולי גם בשבת.

והנלענ"ד כתבתי
היו ברוכים
הרב ישראל רוזן, מהנדס

האם מותר לאכול מאוכל שהוצא ממקרר ללא התקן שבת?

תשובה

כאשר הוצא האוכל מן המקרר באופן האסור בשבת – למעשה ניתן להשתמש בו (שש"כ י,טז) אע"פ שחכמים קנסו שלא ליהנות 'ממעשה שבת' (שו"ע שי"ח, א ועיי"ש פרטים רבים בדין זה מתי נאסר לאדם עצמו ומתי גם לאחרים וכן אבחנה בין שוגג למזיד ולא הארכנו כי אינו נוגע ישירות לנידון כאן) משום שאין הנאה ישירה מן האיסור (כמו באכילת תבשיל שהתבשל באיסור – שם ההנאה היא מעצם המעשה) אלא מדובר בהסרת מניעה (פתיחת הדלת המונעת את הגישה לדברי האוכל). כמובן, שבאופן פרטני יכולים להיות שיקולים אחרים כגון שיש בכך מתן הסכמה שבשתיקה לחילול שבת וכיוצ"ב. אך מעיקר הדין האוכל לא נאסר ע"י פתיחה באיסור.

מוצרים רלוונטים לשאלה

קיבלתי מקרר ללא התקן שבת האם מספיק להוציא את הנורה?

תשובה

לא. יש צורך לנטרל את המתג הנמצא בין הדלת לגוף המקרר על מנת לוודא שלא מתרחשת שום הפעלה חשמלית בעת פתיחה וסגירת דלת המקרר. ראה כדאי לדעת 1 – כיצד ניתן לבצע את נטרול המתג באופן עצמאי.

מוצרים רלוונטים לשאלה

בבניין שאנו גרים בו מותקנת מערכת חימום מרכזית מסוג 'יונקרס'. האם יש אפשרות כל שהיא להשתמש במים החמים בשבת?

תשובה

במערכת חימום מסוג זה אין אפשרות להשתמש בשבת, כיוון שהיא מבוססת על הבערת אש באמצעות גז, ולכן הפעלתה כרוכה באיסורי מבעיר ומבשל.
במידה והנכם מעוניינים לצרוך מי ברז חמים גם במהלך השבת – אפשר להתקין בדירה דוד חשמלי קטן (בוילר) בנוסף למערכת הקיימת. לדוד זה ניתן להתאים פיקוד שבת שפותח במכון צומת, המווסת את טמפרטורת המים ל-40 מעלות בלבד, וכך לא מתבצע בישול של המים החדשים הנכנסים לדוד בשבת. באמצעות ברז מרכזי, יש לכוון את הזרמת המים החמים סמוך לשבת מן הדוד החשמלי, ובמשך השבוע – ממערכת החימום המרכזית. לפני שבת ניתן לכוון את הברז בצורה ידנית, או אוטומטית באמצעות שעון אסטרונומי.

אני מעוניין לקנות מקרר חדש, מה צריך כדי להיות בטוח שאוכל להשתמש במקרר בשבת?

תשובה

ראשית חשוב מאוד לבדוק ברשימה של צומת באתר האם המקרר עבר בדיקה במכון, אישור של המכון מבטיח שהתקנת התקן שבת על המקרר אכן מכשירה אותו לשימוש בשבת.
אם המקרר עבר בדיקה ניתן בבטחון להתקין התקן שבת על המקרר.
נכון להיום מכון צומת לא מתקין התקנים על מקררים.
ניתן לבקש מספק המקרר או מ'משמרת השבת' לספק לכם התקן שכזה.

מוצרים רלוונטים לשאלה

אני רוצה לקנות מכונת גילוח חדשה, מה אני צריך לדעת כדי להיות בטוח שאקנה מכונה כשרה?

תשובה

עוד לפני קניית המכונה כדאי לבדוק ברשימה שבאתר.
כל הדגמים שעברו בדיקה של המכון מופיעים ברשימה שמתעדכנת באופן קבוע.
אישורים למכונות גילוח ניתנים לפי הדגם. כאשר מחפשים את הדגם ברשימה ניתן להתעלם מלוכסנים המופיעים בשם הדגם.

יש לך שאלה ?